Saturday, April 16, 2011

10 sebab-sebab doa tidak diperkenankan oleh Allah

Ya Rabb, selalu aku meminta padamu...tapi mengapa engkau tidak perkenankan doaku? Mari kita kaji sendiri apa silap kita sehingga kadang-kala doa kita tidak dimakbulkan....

1. Kita mengaku mengenali Allah tetapi tidak pernah menunaikan akan hak-hakNya dengan melaksanakan segala surahan-Nya serta meninggalkan segala larangan-Nya.


2. Kita mengakui menyintai Rasulullah tetapi tidak pernah sekali pun mengikuti sunnahnya.

3. Kita mengakui bahawasyaitan itu adalah musuh yang paling ketat tetapi masih patuh dan mengikuti segala hasutannya.

4. Kita sering membaca kitab suci Al-Quran tetapi tidak pernah mengamalkan segala isi kandungnya.

5. Kita sentiasa berdoa supaya dijauhkan dari seksaan api neraka tetapi dalam masa yang sama kita masih melakukan maksiat dan dosa.

6. Kita sering mengumpat dan mendedahkan keaiban saudara seagama kita tetapi tidak pernah melihat kepada keaiban sendiri.

7. Setiap hari kita mendapat nikmat dan rezeki yang Allah beri tetapi tidak pernah sekalipun mahu bersyukur dan berterima kasih kepada-Nya.

8. Kita mengiringi dan mengebumikan jeazah di perkuburan tetapi tidak pernah mahu mengambil iktibar dari kematian itu.

9. Kita tahu dan yakin bahawa kematian itu pasti berlaku tetapi tidak membuat persiapan untuk menuju ke sana.

10. Kita sentiasa berdoa supaya dimasukkan ke dalam syurga dan ditempatkan bersama orang-orang soleh tetapi tidak pernah berusaha mendapatkannya.

Namun, Allah maha pemurah lagi maha mengasihani. Apa yang kita pinta Allah penuhi jua kerna Allah malu untuk menolak permintaan hambanya yang penuh dengan pengharapan...Janganlah berputus asa mengharap dari Yang Maha Esa.....semoga doa kita diperkenankan Allah S.W.T...amin

No comments:

Post a Comment