Thursday, May 19, 2011

Allah knows what's the best for us!


Alhamdulillah.......bersyukur ke Hadrat Ilahi kerana masih diberi peluang untuk bernafas di muka bumiNya lagi. Cuaca harini cerah, memang 'nice' kalau nak g jalan2 kat tasik Permaisuri. Harini, Firqah Syakirin nak berkongsilah satu topik yang agak menarik kerana ianya melibatkan diri kita iaitu ' Allah tahu apa yang terbaik buat kita' . Kita akan biasa tertanya2 dalam otak kita. "Nape aku, bukan ngko"? Cuba kita renungkan situasi kat bawah nie :

Ahmad : Eh, aku x dapat masuk UTPla....baru ingat nak keje ngan Petronas.
Dhani : Ala, bukan ape pon. Lagipon ngko dapat maktab kn?? Masuk la situ. Bagus ape!
Ahmad : Cikgu? X kaye la. Ajar bende yang same je tiap2 tahun. Harini 1,2,3...esok pon 1,2,3.
Dhani : Eh, ngko nie. Mesti ade hikmah nape ngko x dapat masuk UTP, pastu dpt masuk maktab.Lagipun kn, aku tgk ngko ade skill yang bagus untuk jadi seorang guru. 'Skill' komunikasi ngko hebat!


Daripada dialog kat atas, apa yang kita dapat simpulkan?? Dalam hidup nie, kita janganla asyik mempertikaikan je takdir tuhan tue. Setiap ape yang berlaku mesti ade sebab dan hikmahnya kerana Allah tahu apa yang terbaik buat kita, hambaNya. X payahla kita nak mengeluh. Manusia nie selalu nak kesenangan dan kebahagiaan je sepanjang masa. Allah menguji kita dengan kesusahan dan ujian bukan sebab Dia nak hukum kita, sebab setiap kesusahan tue, Allah dah janjikan kebahagiaan di penghujungnya.

Oleh tue, kalau kita rase bende yang kita nak tue x jadi mcm yang diiginkan, ingatlah bahawa itu merupakan cara untuk Allah menguatkan lagi keimanan kita. Kadang- kadang kita sering memaksa tuhan memakbulkan doa kita padahal tuhan tue lebih mengetahui akan apa yang terbaik buat kita dan apa yang kita perlukan selaku hambaNya. Namun, janganla berputus asa dalam berdoa. Kita kene percaya bahawa Allah akan mengabulkan doa kita sesuai dengan perancanganNya yang di luar jangkaan kita. Kene ingat!!! tak ade perkara yang mustahil bagi Allah S.W.T.

Tapi janganlah pula kita berdoa nak suami atau isteri yang cantik dan kacak sedangkan solat 5 waktu pon x cukup. Berdoa sampai merah mata....teresak2...tapi hampeh. Mungkin entri pada kali nie agak ringkas, namun jika kite renungkan, banyak perkara2 yang harus kita titikberatkan dalam kehidupan seharian kita. Sekian sahaja daripada Firqah Syakirin dan terima buat sesiapa sahaja yang sudi meluangkan mase untuk membaca ruangan ini. Wassalam.
No comments:

Post a Comment