Wednesday, June 29, 2011

istiqamah

Assalammualaikum w.b.t buat semua pembaca blog Firqah Syakirin. mcmana dengan result exam hari tu? tahniah buat semua..ucapkan Alhamdulillah kerana masih diberi peluang untuk meneruskan pengajian. ramai kawan-kawan di luar sana yang tidak mendapat peluang pendidikan seperti ini tau. kepada yang frust tu, takpe kita boleh tingkatkan lagi usaha.

bercakap tentang meningkatkan usaha ni, mesti ramai yang dah buat azam baru untuk semester baru kan. penulis blog Firqah Syakirin pun sama jugak. hehehe. azam tak nak jadi malas, nak jimat berbelanja, nak tingkatkan amalan-amalan sunat.. macam2 lah. tapi semua azam ni takkan tercapai kalau tak ada istiqamah. ape istiqamah tu?

Istiqamah maksudnya ketaatan menjalankan sesuatu suruhan secara bersederhana namun berterusan. dengan kata lain, kita konsisten dalam melakukan sesuatu amalan tu. tapi yang susahnya bila nak istiqamah ni, tak lain tak bukan adalah bisikan syaitan. bila kita bertekad nak rajin buat tutorial malam ni, tiba2 nafsu malas kita datang..tak jadi buat tutorial, tapi tengok Nora Elena online pulak..

tak mudah melawan hawa nafsu ni, lagi-lagi kita sebagai pelajar dan selaku remaja, susah bagi kita untuk melawan kehendak dan hasutan iblis. sebab itulah berjuang melawan hawa nafsu juga dikatakan sebagai satu jihad.

oleh itu, kita kenalah bertekad untuk melawan nafsu-nafsu yang tak bertempat ni, istiqamah melakukan kebaikan. contohnya istiqamah untuk tidak menangguh kerja. lama-kelamaan mesti usaha kita untuk menjadi lebih rajin akan tercapai kan?

kat bawah ni ada tips untuk istiqamah dalam melakukan kebaikan;
1. memperbaiki hati (ikhlas kerana Allah)
2.berdoa kepada Allah.
3.tidak panjang angan-angan
4. mempelajari dan mengetahui keutamaan istiqamah dalam diri dan teguh ketika berada di jalan Allah.
5. memperhatikan dan menghayati isi-isi yang terkandung dalam Al-Quran.
6.merenungi akibat buruk sekiranya melakukan dosa.
7.membiasakan diri mengerjakan amalan kebaikan dan mengamalkan perintah Allah.
8.memilih teman yang baik supaya dapat membantu berbuat kebaikan dan mencegah kemungkaran.
9.berhati2 dgn perkata yang mengundang fitnah kesesatan dan kebatilan.
10.membaca sejarah perjalanan hidup Nabi dan generasi selepasnya yang berdakwah menyebarkan agama Allah.


semoga post kali ini dapat memberikan manfaat buat semua.. penulis blog FS jugak bukanlah sempurna, tapi tanggungjawab kita sebagai saudara se-Islam untuk nasihat-menasihati... kalau tunggu diri kita perfect baru boleh nasihat, sampai bila2 pun perkara baik takkan tersebar..

yg baik dtg dari Allah, dan segala yg kurang dari penulis.

Wassalam.

p/s: dah berselawat hari ni? :)


No comments:

Post a Comment