Monday, August 8, 2011

Kelebihan Puasa Di Bulan Ramadan

Ramadhan tiba, ramadhan tiba...

Terngiang-ngiang lagu ini sewaktu kelab Asy-Syakirin menjayakan Program Ihya' Ramadhan di IPG Kampus Pendidikan Teknik baru-baru ini.Bulan yang penuh barakah dimana dinanti-nanti seluruh umat islam telahpun tiba...moga kita memanfaatkan bulan ini sepenuhnya.

Kewajipan Berpuasa

Firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat 183-185

Wahai orang-orang beriman ! Kamu diwajibkan berpuasa sebagimana yang diwajibkan atas orang orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa..

Bagi orang-orang Islam yang beriman, bulan Ramadhan adalah bulan yang dinanti-nantikan ketibaannya oleh setiap ummat islam, memandangkan ia bulan yang mulia dan memberi begitu banyak manfaat dan keistimewaan, faedah, fadhilat dan masa depan yang cerah bagi mereka yang tahu dan menghayatinya.

Keutamaan Ramadhan

Terdapat puluhan hadis Rasulullah saw yang menjelaskan tentang fadhilat dan keutamaan pusa di bulan Ramadhan, bukan sahaja untuk manafat ummat Islam di akhirat kelak, malah ianya memberi faedah yang besar untuk kesihatan tubuh badan manusia di dunia ini.

Antara Fadhilat dan kelebihan di bulan Ramadhan

1. Pintu langir dibuka

2. Pintu-pintu Syurga Di Buka

Fadhilat yang lain-lain

1. Mereka yang berpuasa akan mendapat balasan syurga

2. Orang yang berpuasa dimakbulkan permintaanya oleh Allah SWT

3. Orang yang berpuasa mendapat dua kegembiraan iaitu semasa berbuka dan apabila bertemu dengan Allah pada hari kiamat kelak

4. Orang yang berpuasa mendapat peliharaan Allah Swt


5. Orang yang berpuasa dengan sempurna dijanjikan mahligai yang indah di syurgaOleh itu marilah sama-sama kita berpuasa dengan seikhlas-ikhlasnya. Jangan kita hanya berpuasa, kerana ikut orang lain berpuasa atau kerana bapa kita puasa, maka kita juga kena puasa. Hayatilah kelebihan-kelebihan berpuasa, agar kita sempurna di dunia dan di akhirat.

No comments:

Post a Comment