Sunday, August 14, 2011

Kelebihan Sahur


Sudah 14 hari didalam bulan Ramadhan yang telah kita lalui. Bagaimanakah hari-hari yang berlalu sepanjang Ramadhan ini? Ada yang tak mahu teruskan? Sabarlah, pahala yang banyak sedang menanti.

Sepanjang bulan Ramadhan ini, kelihatan wajah rakan-rakan begitu murung sekali. Kadang-kadang tiada seraut senyuman yang sentiasa kelihatan sebelum bulan puasa. Alasan yang diguna adalah " Puasa, letih la....x larat nak senyum". Dalam hati ini hendak saja membalas jawapan mereka dengan ayat sarkastik ini " tak sahur ek?".

Kelihatan juga sebahagian manusia yang tak habis-habis merungut kerana didatangi penyakit yang dinamakan gastrik. Tatkala lepas sahaja berbuka, maka tertelanlah bersudu-sudu susu magnesium kerana tak tahan dengan pedihnya perut akibat gastrik ini.

Diri ini tak terkecuali juga kerana kadang-kadang terlajak tidur sehingga habis waktu sahur .Namun apa yang ingin ditekankan adalah semua masalah-masalah diatas boleh diatasi dengan bersahur.

  • Hadrat Anas r.a katanya: Rasulullah s.a.w bersabda: Hendaklah kamu bersahur kerana di dalam bersahur itu ada keberkatannya.

  • Hadrat Zaid bin Thabit r.a katanya: Kami pernah bersahur bersama Rasulullah s.a.w. Setelah itu kami pun mendirikan sembahyang Subuh. Kemudian aku bertanya: Berapakah selang waktu di antara keduanya? Baginda menjawab: Kira-kira bacaan lima puluh ayat .

Rakan-rakan sekalian, bersahur hukumnya sunat. Walaupun sunat tetapi sangat besar manfaatnya.

1)Manfaat untuk diri sendiri. Mendapat tenaga untuk berpuasa.

2) Mendapat pahala dengan percuma kerana ia adalah sunat dan sunnah Nabi s.a.w.

Jadi rugilah mereka yang meninggalkan sahur.Ia juga salah satu amalan Nabi s.a.w.Mendapat pahala menghidupkan sunnah Nabi s.a.w. Dan waktu sahur ialah waktu yang penuh keberkatan. Puasa akan menjadi mudah. Tidak terlewat lagi bagi mereka yang berniat untuk bersahur.

Pengajaran Hadis:

i) Waktu bersahur ialah bermula pada pertengahan malam hingga terbit fajar namun disunatkan untuk mengakhirkan waktu bersahur iaitu kira-kira 10 atau 15 minit sebelum bilal melaungkan azan Subuh. Rasulullah s.a.w pernah bersabda bahawa waktu bersahur itu adalah bersamaan dengan bacaan 50 ayat suci Al-Quran.

ii) Mengantuk dan letih tidak boleh dijadikan alasan untuk enggan bersahur kerana sahur dapat membantu menguatkan badan orang yang berpuasa untuk mengerjakan ibadat puasa pada sebelah siangnya, di samping sahur itu sendiri adalah satu amalan sunat yang berkat. Menurut Ibnu Hajar Al-Asqalani, yang dimaksud dengan berkat (barakah) itu ialah akan mendapat ganjaran dan pahala di mana Allah akan merahmati orang-orang yang makan sahur dan malaikat juga akan mendoakannya.

iii) Pengambilan makanan sahur adalah titik yang membezakan antara puasa penganut agama lain dengan puasa kaum muslimin kerana penganut lain tidak bersahur sebelum berpuasa.

iv) Waktu sahur adalah waktu yang paling mustajab untuk berdoa kepada Allah S.W.T.

v) Sahur itu boleh dilakukan dengan sedikit makan walaupun cuma seteguk air. Namun tidak digalakkan untuk mengambil terlalu sedikit atau terlalu banyak makanan pada waktu sahur. Memadai dalam anggaran yang secukupnya bagi membantu untuk mengerjakan puasa pada keesokan harinya kerana pengambilan makanan yang terlalu banyak atau terlalu sedikit pasti akan mengganggu kesihatan.Jadi rakan-rakan....mari-mari kita bangun sahur.

No comments:

Post a Comment