Thursday, November 3, 2011

4 ways to do jihad

Assalammualaikum semua pembaca blog Firqah Syakirin, especially warga IpTeknik sendiri. hari ni, blog update adalah ringkas. hanya untuk share sepotong ayat dari Qur'anul Karim. diharap semua pembaca akan beroleh manfaat dari blog ini, insyAllah =)


"Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu, dan belum nyata orang-orang yang sabar."
(Surah Ali Imran, ayat 142)


Jihad bererti:

1. Berperang utk menegakkan umat Islam dan melindungi orang Islam

Di zaman kini, di mana tidak ada peperangan seperti di zaman Rasulullah, kita juga boleh berperang untuk menegakkan umat Islam dan melindungi orang Islam dengan membantu saudara-saudara Islam kita di Palestine. walaupun kita tidak dapat membantu dengan berada di sana bersama mereka, kita boleh membantu mereka dengan menyebarkan tentang saudara-saudara Islam kita. membantu kempen kesedaran tentang betapa mereka sedang menanggung penderitaan yang hebat di sana.

menegakkan umat Islam juga bukan hanya setakat membantu saudara kita di Palestine, kita juga boleh berjihad dalam membantu membentuk umat Islam yang lebih kuat di sekeliling kita. sebarkan kebaikan, dan cegahlah apa-apa perbuatan yang menentang Allah. itu juga jihad.


2. Memerangi hawa nafsu

Hawa nafsu ni ada banyak jenis. nafsu makan, nafsu tidur, nafsu malas, nafsu boros dan banyak lagi. sebagai remaja, terutamanya pelajar, kita sering ditewaskan oleh nafsu malas kita apabila hendak belajar. maka ketahuilah kawan-kawan, dengan berperang dengan nafsu malas kita juga, kita sebenarnya telah berjihad. berjihad kerana ingin menuntut ilmu Allah yang sangat luas dan mempelajari tentang kebesaran-Nya, sekaligus mencari redha-Nya. simple as that.

ketahuilah, segala jenis perbuatan mungkar yang kita elak sedaya upaya juga adalah satu perbuatan memerangi hawa nafsu kita. bukan senang, tapi tak mustahil kita boleh lakukan.


3. Mendermakan harta benda untuk kebaikan Islam dan umat Islam

Untuk konteks yang mudah, mendermakan harta benda untuk kebaikan umat Islam juga boleh dibuat dengan mewakafkan kain telekung, sejadah di tempat-tempat solat samada di shopping mall, tempat rekreasi, pejabat dan juga di surau dan masjid sendiri. apabila kita memudahkan urusan orang Islam yang lain, kita juga telah membuat kebaikan utk Islam. bayangkan bila ada wanita yang ingin solat, tetapi di tempat solat tidak ada telekung lalu dia mematikan niatnya untuk solat. sedih,bukan?


4. Membanteras kejahatan dan menegakkan kebenaran

Untuk point ini, di dalam Qur'an kita disarankan untuk amal ma'ruf nahi munkar. adalah menjadi tanggungjawab kita untuk saling ingat-mengingati dan berpesan antara satu sama lain untuk mencegah perbuatan mungkar dan menggalakkan kebaikan. ia juga adalah satu bentuk jihad.

selain itu, berbalik kpd diri sendiri, kita juga harus mencegah diri dari melakukan kemungkaran dan selalulah melakukan kebaikan. seperti dalam point nombor 2, jihad melawan hawa nafsu.


Semoga mendapat hasanah.
sekian
=)

"Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari Tuhanmu dan mendapatkan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan bagi orang yang bertakwa." Ali Imran, ayat 133

No comments:

Post a Comment